KAHRAMANMARAŞ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Yayla Turizmi

Kahramanmaraş’ın meşhur yaylaları arasında Yavşan, Başkonuş, Karagöl, Yedikuyu, Çalıbalma, Üçkaya, Çevirme, Binboğa, Gonan, Yenicekale, Kazma, Kozludere ve Bertiz yaylaları sayılabilir. Bu yaylalar temiz havası ve soğuk suları ile meşhur olup piknik, doğa yürüyüşü, dağcılık ve kampçılık gibi aktiviteler için uygundur.

Başkonuş Yaylası

Başkonuş Yaylası Kahramanmaraş ili Onikişubat İlçesi’nin kuzeybatısında yer almaktadır. Ortalama yükselti 1300 metredir. Ormanla kaplı dik yamaçların çevrelediği geniş düzlüğü ile kamp, festival, şenlik v.b. çeşitli aktiviteler düzenlenmesine imkan sağlayan bir yapıya sahiptir. Kuzeyinde halk ormanı bulunan Başkonuş Mesire Yeri, güneyde 1780m yükseltide Başkonuş Dağı zirvesi ve doğuda Başkonuş sırtları ile çevrilidir. Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun 30. kilometresinde bulunan Andırın yol ayrımından itibaren çift şeritli asfalt yol takip edilerek 25 km sonra ulaşılan Mesire Yeri il merkezine 55 km dir.  Başkonuş Mesire Yeri 1995 yılında B tipi orman içi dinlenme yeri olarak tescil edilmiş, 2006 yılında A tipi mesire yeri statüsüne alınmıştır. 2007 yılında Başkonuş Mesire Yeri alanı 10 hektardan 16 hektara çıkarılmıştır.

Bölge  özellikle yaz aylarında  lokal serin  iklim özelliğine sahiptir. Bölgede yüksekliğe bağlı olarak  kermes meşesi, tespih çalısı, dağ çileği, menengiç, sumak, kızılçam, toros karaçamı, lübnan sediri, doğu kayını, gürgen yapraklı kayacık, kızılağaç ,göknar ve  toros sediri yaygın olarak bulunmaktadır. Bitki türleri arasında sümbül, lale, ters lale ,kar çiçeği ,dağ sümbülü, patlak çiçeği ve siklamenler yaygındır.

Yavşan Yaylası

Kahramanmaraş il merkezine 36 km mesafededir. Türkiye’nin 39. Tabiat Parkı olarak 15.12.2009 tarihinde ilan edilmiştir. Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, 348 Hektar büyüklüğünde bir alanı kaplamaktadır. Tabiat Parkının güney kısmında, 238 hektarlık alan, 600-700 yaşlarında sedir ağaçları, çeşitli endemik flora ve fauna türlerini bulundurmaktadır. Bitki türleri açısından oldukça zengin olan yaylada yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, 67 familyaya ve 287 cinse dağılmış 534 takson bulunduğu tespit edilmiştir. Söz konusu bitkilerden 68’i (%12,7’ü) endemiktir. Alanda, iğne yapraklı türlerden ülkemizde doğal olarak yetişen Toros Göknarı (Abies cilicica), Toros Sediri (Cedrus libani), karaçam ile ardıç, yapraklılardan titrek kavak ve meşe türleri yayılış göstermektedir. Dere içlerinde yabani ceviz bulunmaktadır. Saha değişik türde yaban hayvanına ev sahipliği yapmaktadır. Yabani hayvan olarak; yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan ve değişik kuş türleri bulunmaktadır.

Kaynak:

http://kahramanmaras.ormansu.gov.tr/Kahramanmaras/AnaSayfa/DKMP/Baskonus_mesire_alani.aspx?sflang=tr, adresinden 06.11.2017 tarihinde alınmıştır.

Ayrıntılı Bilgi için: Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü
Adres: Hacı Bayram Veli Mahallesi Sait Zarifoğlu Bulvarı No:225 Onikişubat / Kahramanmaraş
Telefon: 0344 2344401